Dobro je vedeti

Ko se odločamo za nakup tapet, nam velika izbira vzorcev in barv navadno otežuje odločitev. Vendar pa videz ni edini kriterij za nakup. O tem, kateri izdelek lahko uporabimo, odloča tudi prostor, kjer bomo tapeto uporabili. Glede na obremenitev sten – v kuhinji, kopalnici, otroški sobi itd. – je treba izbrati ustrezno odporen izdelek. Na embalaži boste našli simbole, ki vam bodo povedali, kako kakovostna je tapeta in kako jo lahko obdelate.


Vse o tapetah in polaganje tapet

Simboli kakovosti

Polaganje samolepilnih tapet


Navodila za polaganje tapet - Obširno

Navodila za polaganje papirni fototapet

IZBIRA LEPILA

Izbira lepila je odvisna od vrste tapete. Lahke tanke tapete se lepijo z redkim lepilom, debele in težke tapete pa z gostim lepilom. Prosimo upoštevajte navodila proizvajalca na embalaži. Pomembno je, da lepilo v prahu mešate v hladni vodi tako dolgo, da ni več nobenih grudic. Po 30 minutah je lepilo pripravljeno za uporabo. Pri nekaterih tapetah je treba uporabiti specialno lepilo: pri grobovlaknatih tapetah in tapetah z reliefnim tiskom. Pri nekaterih se uporabi mešanica specialnega lepila in 20% disperzijskega lepila: pri tekstilnih in vinilnih tapetah. Izolacijske tapete in izolacijske podtapete za radiatorji se lepijo z lepilom za stiropor.

HITRA NAVODILA

Dobra priprava sten je zelo pomembna in zanjo lahko eventualno porabite celo več časa kot za samo tapeciranje. Najprej je treba odstraniti stare tapete. Pri nekaterih tapetah se odstrani le zgornja dekorativna plast, spodnja plast pa ostane na steni. Pri stenah z disperzijskim premazom je treba preveriti obstojnost barve. Barvo večkrat napraskajte, na steno trdno nalepite lepilni pas in ga odstranite. Če se ostanki barve odluščijo, morate odstraniti tudi ta stari barvni premaz. Če so stene prebarvane s klejnimi barvami (ki se obarvajo temneje, če jih navlažite), je treba barvo v vsakem primeru odstraniti.


Koti
V kotih nikoli nepolagajte širokih pasov tapet. Preko naj gleda 1 – 2 cm tapete, ki jo večkrat narežite. Preostalo tapeto lahko ponovno uporabite.

Vrata
Tapecirajte z ene strani. Pas tapete razdelite v višini vodoravnega zgornjega roba vrat. Tapeto pritisnite ob zunanji rob okvirja in jo odrežite.

Strop
Tapeto polagajte od okna stran. Medtem ko ena oseba nastavi in pritisne pas tapete, drži druga oseba z metlo kvišku preostalo, še zloženo tapeto.


Okenske niše
Pas tapete nastavite na eni strani, tako da gleda preko do okvirja, nato jo odrežite v višini okenske police in zgornjega okenskega roba. Odvečni del ob okvirju in polici odrežite, nato pa tapecirajte naprej nad in pod oknom ter na drugi strani.

Bordure
Razlikujemo dve vrsti bordure:
ena se nalepi pred in druga po pasu tapete.
Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca, prav tako tudi pri izbiri pravega lepila.

KOLIKO TAPET POTREBUJETE?

(standardna tapeta je široka 0,53 m in dolga 10,05 m oz. 5,32m2)

Obseg prostora po metrih2,10-2,35 m2,40-3,05 m3,20-4,00 m
6 3 4 5
10 5 7 9
12 6 8 11
15 8 10 14
18 9 12 17
20 10 14 19
24